Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

FAQ

Op deze pagina zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen te vinden. Er kunnen hier geen rechten aan ontleend worden. Mochten er na het lezen van deze pagina nog steeds dingen onduidelijk zijn, neem dan contact met ons op.

Leeftijd

 

Ik ben nog geen 11 jaar, mag ik dan toch naar de zeilschool?
Nee, je bent echt nog te jong. Als je tijdens de zeilschool-week 11 jaar wordt dan kan er eventueel wel over gesproken worden. Dat hangt onder andere af van het aantal aanmeldingen van die week. Laat één van je ouders/verzorgers contact opnemen met ons.

 

Ik ben 45 jaar, ben ik ook welkom?
Natuurlijk, er is geen leeftijdsgrens in ouderenweken. Wel moet je je realiseren dat de gemiddelde leeftijd in deze weken rond de 20 jaar ligt. Ook waarschuwen we dat de weken wel fysiek zwaar zijn, want je bent de hele dag bezig actief aan het trainen op een klein zeilschip. Daar moet je je goed bewust van zijn. Als je toch wilt deelnemen, neem dan contact met ons op.

 

Ik word na de instructeurscursus (ZI en EZVW) 16 jaar, mag ik dan toch komen?
Nee, je bent echt te jong. De CWO schrijft voor dat een instructeur de minimale leeftijd van 16 jaar moet hebben wanneer de cursus wordt afgerond. Hier kan geen uitzondering op gemaakt worden. Als je tijdens de cursusweek 16 wordt is dit dus geen probleem.

Indien er 4 weken voor aanvang van de cursus nog plekken zijn is het soms mogelijk om als 15-jarige wel deel te nemen aan de cursus, maar je mag dan geen examen doen. Let op, 15-jarigen kunnen dus geen KBIV of I-2 (instructeursopleiding) halen. Om het diploma te halen zal de cursus dus opnieuw gevolgd moeten worden.

 

Wat is de gemiddelde leeftijd tijdens een cursus? De gemiddelde leeftijd in een jongerenweek is altijd goed verdeeld. Dit houdt in dat er eigenlijk altijd wel cursisten van alle leeftijden van 11 tot en met 15 jaar aanwezig zijn in een jongerenweek. De gemiddelde leeftijd in een ouderenweek, EZVW of ZI ligt tussen de 18 en 25 jaar. Er zijn eigenlijk altijd een aantal cursisten rond de leeftijd van 16 t/m 18, die nog studeren, maar ook altijd een aantal cursisten rond de leeftijd van 25, die al een baan hebben.

 

Zeilen

Ik kan niet zeilen, is dat erg?
Voor een zomerweek geeft dat niks. Dan gaan wij je dat leren. We beginnen bij het begin en je zult versteld staan hoeveel je in een week kunt leren! Voor de ZI en EZVW moet je wel ervaring hebben, en minimaal een KB3 diploma op zak hebben.

 

Ik wil graag Kielboot 3 komen halen, kan dat?
In de zomercursussen geven we les op niveau kielboot 1, 2 en 3. Op de eerste cursusdag wordt er gekeken welk niveau het beste bij jou past. We kijken dan naar je eerdere zeilervaringen, je huidige niveau en hoe snel je nieuwe stof oppakt. Je kunt je dus niet van tevoren inschrijven voor een bepaald niveau.

 

Welke cursussen kun je op de zeilschool volgen?
Tijdens de zomerweken wordt op kielboot 1, 2 en 3 niveau lesgegeven. Kielboot 1, voor beginners. Kielboot 2, voor de wat meer ervaren zeiler. Kielboot 3, voor de gevorderde zeiler om zelfstandig te leren zeilen. Kielboot 4 en I-2 worden respectievelijk aangeboden in de eigenzeilvaardigheidsweek en het ZI-didactisch weekend, als onderdeel van de zeil instructeurscursus, kijk onder 'Cursussen' voor meer uitleg.

 

Wat leer je in een zeilweek?
Afhankelijk van je eigen zeilniveau word je de eerste dag van een zomerweek ingedeeld bij één van de drie niveaus die het beste bij jou past en waar je het meeste kunt leren. Overdag ben je aan het zeilen en leer je de vaardigheden, en in de avond zijn er theorielessen, worden er spellen gespeeld, etc.

 

CWO en MBL

De zeilschool geeft CWO-diploma's uit. Wat is de CWO?
CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen. Dit is een stichting waarin het Watersportverbond en de HISWA zitten. We werken er hard aan om te voldoen aan de regels en eisen om een CWO-zeilschool te zijn. Hiermee houden we de kwaliteit van onze zeilschool hoog. De richtlijnen van de CWO worden door heel Nederland gebruikt op een groot aantal zeilscholen. Meer informatie over de CWO kun je vinden op www.cwo.nl.

 

Ik moet nog drie puntjes op mijn vorderingenstaat (CWO) halen, kan ik dat op de zeilschool doen?
Het is mogelijk op de zeilschool om een CWO-diploma te halen, maar het is niet mogelijk om alleen voor die punten te komen. We hebben bijvoorbeeld geen losse cursussen om een vorderingenstaat vol te maken. Tijdens een zomerweek zal je moeten laten zien dat je vormbehoud hebt, dat wil zeggen dat je het gehele programma volgt en op alle punten van de vorderingenstaat / het diploma opnieuw wordt beoordeeld. Wil je alleen die punten afvaren, kun je dit proberen via je eigen scoutinggroep of je admiraliteit.

 

Ik wil mijn MBL (Z1A) insigne halen kan dat?

Nee, Zeilschool Scouting Nederland volgt het beleid van Scouting Nederland. Dit betekent dat wij volgens het CWO-systeem werken. Sommige Scoutinggroepen of Admiraliteiten geven een MBL Z1A insigne uit als iemand een Kielboot III heeft gehaald en volgens de eigen schipper of leiding een verklaring voor Machtiging Bootleiding heeft gekregen.

 

Ik ben te laat met het activeren van mijn watersportdiploma account, wat nu?

Om toegang te krijgen tot je account moet je naar de site watersportdiploma.nl gaan en op wachtwoord resetten drukken kan je een wachtwoord maken en toegang krijgen tot je account.

Kosten

Wat moet ik tijdens de week nog zelf betalen?
De cursusprijs is in principe all-in, dus met de betaling voor de cursus betaal je voor voeding (koffie, thee, limonade en tussendoortjes inbegrepen), de zeillessen en de overnachtingen. ‘s Avonds is de bar open, hiervoor hanteren wij lage prijzen die los afgerekend dienen te worden door het kopen van een barkaart. Als je geen reddingsvest hebt, kun je deze aan het begin van de week huren. De kosten hiervoor zijn €3,50 voor een oranje reddingsvest en €10 voor een inflatable reddingsvest (voor inflatable vragen wij een borg van €30). Het zeilboek kun je gratis van ons lenen.

 

Wat kost een zeilschool week?

De kosten zijn te vinden bij  'Prijzen'.

EZVW - Kielboot 4

Ik ben nog geen 16, mag ik dan deelnemen aan de Eigenzeilvaardigheidsweek?
Je mag alleen deelnemen aan de Eigenzeilvaardigheidsweek als je 16 jaar of ouder bent. Ben je jonger, dan kun je helaas niet deelnemen aan de cursus. Hier kunnen we helaas geen uitzondering op maken vanwege de regels van de CWO. Als je tijdens de Eigenzeilvaardigheidsweek 16 wordt, kun je wel deelnemen. Indien er 4 weken voor aanvang van de cursus nog plekken zijn is het soms wel mogelijk om als 15-jarige deel te nemen aan de cursus, zonder examen te doen. Let op, als 15-jarige kun je dus niet je KB IV halen.

Kan ik mijn Kielboot 4 halen op de zeilschool?
Ja, in het voorjaar organiseren we de Zeilinstructeurscursus om mensen op te leiden tot zeilinstructeur voor de zeilschool of scoutinggroep. Onderdeel van deze cursus is de Eigenzeilvaardigheidsweek, waar je op Kielboot 4 niveau les kunt krijgen. Aan het einde van de week is er een moment om examen te varen, deze is natuurlijk onder voorbehoud wat betreft de weersomstandigheden. Indien mogelijk wordt er een herkansingsweekend aangeboden voor degene die niet bij het eerste examen zijn geslaagd. Kijk onder 'Cursussen' voor de uitleg.

 

Ik wil meedoen aan de Eigenzeilvaardigheidsweek, wat moet ik dan kunnen?
Je moet in het bezit zijn van Kielboot 3 en/of MBL Z1. Omdat Kielboot 4 een intensief programma is, is het verstandig om al enige vaaruren achter de rug te hebben voor aanvang van de cursus. Probeer in die vaaruren actief achter het roer te zitten en oefen wat manoeuvres zoals man-over-boord en aanleggen op hoger- en lagerwal.

 

ZI-didactisch - I-2 instructeur

Ik ben 15, mag ik dan deelnemen aan het Didactisch weekend?
Je mag alleen deelnemen aan het Didactisch weekend als je 16 jaar of ouder bent. Ben je jonger, dan kun je helaas niet deelnemen aan de cursus. Hier kunnen we helaas geen uitzondering op maken vanwege de regels van de CWO. Als je tijdens het Didactisch Weekend 16 wordt, kun je wel deelnemen. Indien er 4 weken voor aanvang van de cursus nog plekken zijn is het soms wel mogelijk om als 15-jarige deel te nemen aan de cursus, zonder examen te doen. Let op, als 15-jarige kun je dus niet je I-2 kwalificatie halen. Om het diploma te halen zal de cursus dus opnieuw gevolgd moeten worden.

 

Ik wil de instructeurscursus volgen, wat moet ik dan kunnen?
Je moet in het bezit zijn van je Kielboot 3, en ook op dit niveau varen. Verder is het verstandig al enige vaaruren achter de rug te hebben voor het begin van de Eigenzeilvaardigheidsweek en het Didactisch weekend. Probeer in die vaaruren actief achter het roer te zitten en oefen wat manoeuvres zoals man-over-boord en aanleggen op hoger- en lagerwal. Het is belangrijk dat je zelf de stof goed beheerst, anders is het lastig om deze goed aan te leren aan anderen.

 

Cursisten

 Ik ben een landscout, mag ik dan ook naar de zeilschool?
Ja natuurlijk, de zeilschool is er voor alle soorten scouts en niet-scouts.

 

Kan ik een vriend(in) meenemen die geen lid van scouting is?
Natuurlijk! Gezellig toch? Kijk op de website hoe hij/zij zich moet inschrijven.

 

Kom ik dan ook automatisch bij m'n vriend(in) in de boot?
Bij het indelen van de boten wordt er geprobeerd vrienden/familie/personen van dezelfde groep uit elkaar te houden. Dit om iedereen in het bootje een gelijke kans te geven elkaar te leren kennen, dit is wel zo leuk voor iedereen. Theorielessen worden gegeven per niveau. Mocht je dus op hetzelfde niveau les krijgen, dan zit je bij de theorie wel bij elkaar. Buiten de boot kun je elkaar natuurlijk wel opzoeken.

 

Ik wil graag naar de zeilschool, maar mijn groep geeft geen toestemming; mag ik dan toch komen?
Ja, je gaat op eigen titel naar de zeilschool. Daar heeft je eigen groep niks mee te maken.

 

Diversen

Wat voor boek heb je nodig op de zeilschool?
Wij gebruiken ‘Het Zeilboek, de nieuwe leidraad voor zeilers’ van J. Peter Hoefnagels (4e druk, ISBN 9024006678). Je kunt dit boek tijdens de cursusweek gratis lenen en het is ook te koop bij o.a. de ScoutShop en in de meeste boekwinkels.

 

Ik wil instructeur worden op de zeilschool, is dat mogelijk?
Ja, dat kan. Je moet dan in bezit van een CWO-instructeurscertificaat. Is dat laatste niet in je bezit, dan kun je ook instructeur worden na het behalen van het ZI-certificaat tijdens de ZI-cursus. Om instructeur te worden moet je jezelf aanmelden als medewerker bij de zeilschool, dat kan door te mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Moet ik een reddingsvest en een zeilboek meenemen?
Het zeilboek kun je bij ons lenen als je er zelf geen hebt. Een reddingsvest is verplicht om te dragen aan boord (let op, er is verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest). Als je zelf geen reddingsvest hebt, kun je deze een week huren bij de zeilschool. De kosten zijn €3,50 voor een oranje reddingsvest en €10 voor een inflatable reddingsvest (voor een inflatable vragen wij €30 borg). Het is niet nodig om een reddingsvest van tevoren te reserveren. We hebben genoeg reddingsvesten op voorraad, dus je als een reddingsvest wilt huren kun je dit aan het begin van de week aangeven en dan de huur en/of borg betalen.

 

Waar is de zeilschool? En hoe kom ik er?
Het bezoekadres van de zeilschool is: Harderdijk 11, 3898 LP Zeewolde (Google Maps). Dit adres kan ook gebruikt worden voor navigatiesystemen. Met het OV kun je reizen naar de bushalte ‘Harderhaven, Harderhaven’ op 10 min lopen van de zeilschool.

 

Kan ik jullie ook bellen?
Ja, dat kan, maar liever gebruiken we email. Onze medewerkers zijn allemaal vrijwilligers met een baan of studie naast hun functie bij de zeilschool, hierdoor zijn we per telefoon niet altijd bereikbaar. Je kunt ons mailen met het verzoek voor telefonisch contact, zodat we een geschikt tijdstip kunnen zoeken. Kijk even onder 'Contact' voor ons mailadres.

 

Slapen we in tenten? En moeten we zelf koken?
Op de zeilschool slaap je in de jongens- of meidenslaapzaal in een stapelbed. En koken? Nee hoor, dat doen de keukenmedewerkers!

 

Wanneer moet ik betalen voor de cursus?
Direct bij inschrijving krijg je een iDeal betalingslink voor 100% van het cursusbedrag. Als je die niet direct bij inschrijven betaalt volgen er herinneringsmailtjes met de betalingslink.

 

Ik heb me voor een verkeerde week ingeschreven, hoe kan ik het beste mijn inschrijving omboeken?
De beste manier is om zelf uit te schrijven uit de verkeerde week en vervolgens je weer in te schrijven bij de juiste week. Je moet je eerst uitschrijven voor je je weer kan inschrijven. De reeds betaalde kosten worden via Scouting Nederland teruggestort, hier hebben wij geen invloed op. Wil je van week veranderen 4 weken voor aanvang van de vroegste cursus? Mail dan direct naar de zeilschool zodat de uitschrijving kosteloos verloopt

 

Wanneer krijg ik meer informatie?
Drie tot vier weken voor de zeilweek wordt alle benodigde informatie voor de zeilweek verstuurd per email. Mocht het zo zijn dat je twee weken voor de zeilweek nog steeds geen informatie hebt ontvangen, neem dan even contact met ons op.

 

Gevonden voorwerpen?
Mocht je er na het einde van een cursus achter komen dat je spullen mist dan kun je contact opnemen met ons via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Vermeld hierbij graag duidelijk hoe het voorwerp er uit ziet, eventueel met een foto. Aan het einde van een cursusweek is er altijd een plek waar alle gevonden voorwerpen tijdens de week liggen, dus zorg ervoor dat je altijd even kijkt of niet toevallig iets van jou bij ligt.

 

 

Mochten er na het lezen van deze pagina nog steeds dingen onduidelijk zijn, gebruik dan de zoekfunctie of neem dan even contact met ons op.

 

 

Inschrijven 2024

 

Let op, dit jaar is week 1 een jongerenweek en week 2 een ouderenweek! 

EZVW (16+): 27 april – 4 mei (vol)

ZI: 9 - 12 mei (hemelvaart)

Week 1: 13 - 19 juli

Week 2 (16+): 20 - 26 juli (vol)

Week 3: 27 juli - 2 augustus (1 plek vrij)

Week 4: 3 - 9 augustus

Week 5: 10 - 16 augustus (vol)

Week 6 (16+): 17 - 23 augustus (vol)

Inschrijven kan per 1 januari 2024